Środowiska A1: Krok 3

Cel: Udaj się do Carnegie Museum of Art i udokumentuj otoczenie wokół określonego dzieła sztuki.

Lobby

Po wejściu do holu i otrzymaniu biletu były dwa główne sposoby na wejście do muzeum.

  1. Wejdź po schodach lub windach do galerii sztuki.
Znaki prowadzące do Galerii Sztuki.
  1. Idź dalej główną salą w kierunku Muzeum Historii Naturalnej.
Patrząc w kierunku muzeum historii naturalnej.

Nawigacja W holu znajdowało się wiele oznakowań, które oprowadzały zwiedzających po całym muzeum. Duży pionowy znak wskazywał na galerie sztuki na górze, a mniejszy poziomy baner reklamował trwającą wystawę sztuki 2020. Oprócz wyszukiwania drogi w środowisku dostępne były mapy, z których użytkownicy mogli korzystać przy stole biletowym.

Ponieważ moim głównym celem było zbadanie sztuki, podążyłem za znakami i poszedłem schodami na drugie piętro.

Schody

Główne schody prowadzące na drugie piętro są długie i delikatnie spadziste, z płytkimi, łatwymi schodami. Wydłużenie schodów powoduje, że wejście na drugie piętro staje się własnym progiem granicznym. Po lewej stronie schodów znajduje się duży mural kolorowych bloków.

Piękne schody.

Z prawej strony można podziwiać panoramiczne widoki z lotu ptaka na zewnętrzny dziedziniec przez duże tafle szkła. To był skuteczny sposób na reklamowanie funkcji dziedzińca odwiedzającym, którzy mogą być zainteresowani wyjściem na zewnątrz później.

Panoramiczny widok na zewnętrzny dziedziniec.

Było jednak kilka problemów ze schodami, które powodowały, że korzystanie z niego było niewygodne. Podczas gdy nachylenie było łatwe i stopniowe, kroki były trudne i trudne w nawigacji. Allissa i ja mieliśmy problemy z rozmiarem stopnia, który był na ogół za duży. (Allissa ma 5 '2 ”, a ja mam 5' 9”).

Zbyt duże kroki.

Kroki były zbyt długie, aby po prostu wspinać się krok po kroku, ale były zbyt krótkie, aby przejść cały dodatkowy krok. To sprawiło, że wchodzenie po schodach było uciążliwe.

Przestrzeń między galeriami

Gdy dotarłem na drugie piętro, mogłem albo skręcić w prawo w galerie Heinza, które służą do organizowania wystaw turystycznych, albo skręcić w lewo w galerie Scaife, w których znajduje się bardziej stała kolekcja muzeum. Ta przestrzeń między galeriami, którą będę nazywał przestrzenią między galeriami, była przestrzenią graniczną dla zwiedzających do odwiedzenia jednej z galerii.

Przestrzeń między galeriami z oznakowaniem nawigacyjnym.

Galerie Heinza po prawej stronie przestrzeni między galeriami miały ponad obszerne oznakowanie, które prezentowało wystawę 2020 w:

Po prawej stronie mnóstwo oznakowań prezentujących obecną wystawę w 2020 roku.

Z drugiej strony obszar otaczający drzwi do galerii Scaife był przeważnie nagi i oświetlony ciemniej:

Ciemne, samotne wejście do galerii Scaife po lewej stronie przestrzeni między galeriami.Oznakowanie pokazujące, co było w galeriach Scaife.

Chociaż być może naturalne jest, że wystawa czasowa przyciąga więcej uwagi niż stała kolekcja muzeum, wciąż czułem, że obie przestrzenie były prezentowane nieproporcjonalnie. Większość muzeów sztuki, które odwiedziłem, podkreśla ich stałe kolekcje jako fundament ich muzeum i wyświetla wystawy czasowe jako interesujące rozszerzenie muzeum.

Wejście do galerii Scaife

Aby przejść do galerii, musiałem przekroczyć próg podwójnych szklanych drzwi, które odsłoniły zawartość galerii z przejściowej przestrzeni granicznej. Gdy wchodziłem do galerii, zmieniło się wiele aspektów środowiska, które sygnalizowały wejście do galerii.

Przestrzeń między galeriami—

  • było ciemno, z ograniczonym oświetleniem
  • został zbudowany z ciemnych kamiennych ścian i podłóg
  • miał głównie gołe ściany
  • pozwoliły na wyciek hałasu z lobby

Dla porównania galerie Scaife—

  • były oświetlone miękkim, jasnym oświetleniem
  • miał jasne, białawe ściany
  • w większości milczeli, od czasu do czasu uciszając szept lub cichy szum
  • miał znacznie bardziej nieliniowy przepływ, z wieloma opcjami nawigacji w przestrzeni
  • zostały pokryte podłogą z jasnego kamienia i twardego drewna.
Niektóre obrazy przedstawiające jasne i przestronne Galerie Scaife.

Po wejściu do Galerii Scaife skierowałem się do galerii, która została wyróżniona na mapie.

Skieruj się do Galerii Pierwszej.

Kalkomania na ścianie podkreśla nazwę kolekcji w galerii: Karl i Jennifer Salatka Collect: Shaping a Modern Legacy. Kalkomania nie była standardową czcionką używaną na reszcie oznakowania muzeum. Zamiast tego był naprawdę używany jako logo, które zostało użyte do oznakowania przestrzeni w galerii jeden.

Znak logo na ścianie.

Gdy wchodzisz do progu, istnieje wiele sygnałów, które charakteryzują Galerię 1 z reszty Galerii Scaife:

  • kamień na drewniane podłogi
  • nieco przyciemnione oświetlenie
  • bardziej zamknięta, prostokątna przestrzeń
Drewniana podłoga po prawej stronie należy do galerii One.

Gdy wszedłem do Galerii Pierwszej, najbardziej oczywistym punktem centralnym był duży, kolorowy kawałek na końcu galerii. Być może jest to sposób na podświadome poprowadzenie odwiedzających na drugą stronę galerii.

Ponieważ ta galeria jest bardziej podzielona niż reszta galerii Scaife, jest cichsza, odbiera mniej ech i ma mniejszy ruch.

Z tej perspektywy jednym możliwym problemem środowiskowym byłoby to, że częściowa ściana na końcu galerii blokuje otwór, który umożliwia odwiedzającym wyjście po drugiej stronie. Ukrywanie wyjścia może zniechęcić odwiedzających do wejścia do galerii, myśląc, że będą musieli zawrócić, aby wyjść. To sprawia, że ​​przestrzeń jest bardziej zamknięta, ponieważ nie można zobaczyć, co może przekraczać próg. Reszta galerii Scaife polega na tym, że odwiedzający mogą zobaczyć dzieła sztuki leżące poza ich bezpośrednią bliskością, co zachęca ich do pójścia naprzód i odkrywania.

Dzieło, które wybrałem, zostało zamontowane po prawej stronie galerii. Ponieważ jest przede wszystkim czarny i mniejszy niż większe kawałki, bardzo łatwo wtapia się w tło.

Chleb (1969) po lewej stronie.

Mówiąc dokładniej, skupiłem się na lewym panelu, zatytułowanym Chleb, autorstwa Jaspera Johnsa. Wykonany jest z ołowiu, farby olejnej i papieru.

Jedna rzecz naprawdę utrudniała oglądanie tego utworu. Został zamknięty w szkle odblaskowym, co sprawiło, że oglądanie go bardziej rozpraszało.

Widząc to, większość ludzi jest zaintrygowana jego składem. Wygląda tak realistycznie; czy to rzeczywiście kromka chleba? Zarówno Allissa, jak i ja zbliżyliśmy się bliżej, aby bardziej szczegółowo zbadać ten kawałek.

Elewacje i rzuty piętra galerii One:

The Secret Exhibit

Na trzecim piętrze Muzeum Historii Naturalnej znajduje się wąska, przyćmiona i klimatyczna sala wypełniona okazami ptaków. Próg do korytarza jest oczywisty dzięki drzwiom, zmianie oświetlenia i materiałów oraz zapętlonym dźwiękowi ptaków.

Wejście do sali dla ptaków.

W kierunku drugiego końca korytarza jest zestaw małych drzwi.

Dwoje małych drzwi. (6 stóp człowieka dla skali).

Po otwarciu drzwi widz wita się z hałasem i holograficzną projekcją obracającego się gatunku ptaka. Wszystko to znajduje się w małym pokoju w drzwiach.

Progi

Co to znaczy być w tym środowisku?

Można po prostu otworzyć drzwi i obejrzeć je z niewielkiej odległości. Można jednak zobaczyć eksponat, wkładając górną część ciała w małą przestrzeń, aby uzyskać bardziej wciągające wrażenia wizualne i słuchowe.

Ponieważ przestrzeń jest tak mała i ponieważ można ją zobaczyć z korytarza, powiedziałbym, że głównym progiem byłyby drzwi. Jeśli jest otwarty, każdy w bezpośredniej bliskości może zobaczyć hologram i usłyszeć dźwięki. Kiedy jest zamknięty, nikt nie może.

Krytyka?

Chociaż ten osobliwy eksponat można przeanalizować z bardziej tradycyjnego środowiska („drzwi są za małe, nie ma wystarczającej ilości znaków, otaczająca przestrzeń nie komunikuje się z wnętrzem…”), myślę, że jest dość skuteczna, ponieważ po wszystko to ma na celu bardziej tajemniczą / szczęśliwą perspektywę. Ze względu na wyjątkowe cechy wystawy nie sądzę, aby porównywanie tej wystawy z bardziej tradycyjnymi standardami było przydatne. Wydaje mi się, że ludzie, którzy zaprojektowali tę wystawę, włożyli już dużo pracy w inżynierskie doświadczenie, które chcieli zapewnić.